Sistemul de consultanță agricolă din România

Sistemul de consultanță agricolă din România

Raportul evidențiază deficiențele sistemului de consultanță agricolă de stat în România, subliniind necesitatea unei reforme și a unor investiții considerabile pentru a îmbunătăți serviciile oferite fermierilor, în special celor din fermele comerciale mici și mijlocii. Acestea necesită informații relevante și accesibile pentru a rezista pe piață și a se dezvolta, iar accesul la servicii de informare, formare și consiliere oferite exclusiv de sistemul privat este limitat. Fermierii se bazează adesea pe informația nevalidată științific, obținute informal de la vecini sau din surse nespecializate.

Îmbunătățirea consultanței agricole în România este considerată un element-cheie pentru implementarea cu succes a Planului Național Strategic 2023-2027, iar recomandările raportului ar trebui să ghideze eforturile de reformă și investiții în acest domeniu.

Aceste materiale au fost elaborate în cadrul proiectului “Activități de planificare și explorare privind accesul fermierilor la servicii de consultanță agricolă privată”, finanțat printr-un grant acordat de Romanian-American Foundation, coordonat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj, în perioada 1 ianuarie 2022 – 30 aprilie 2023.

 

Sistemul de consultanță agricolă din România. Sinteză (2023)

Descarcă materialul complet

 

Sistemul de consultanță agricolă din România. Politici publice versus nevoile fermierilor (2023)

Descarcă materialul complet

 

Sistemul de consultanță agricolă din România. Evoluția în perioada 2018-2022 (2023)

Descarcă materialul complet

 

Sistemul de consultanță agricolă din România. Perspectiva fermierilor și a altor actori relevanți (2022)

Descarcă materialul complet

 

Hai să discutăm!

Contactează-ne!

Pentru orice întrebare, nu ezita să ne contactezi!

salut@coopnet.ro

0746 176 806

Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru de informare și resurse!

Această platformă face parte din proiectul „CoopNet 3.0 – Creștem capacitatea cooperativelor micilor fermieri”, un proiect implementat în perioada mai 2023 – decembrie 2025 de către Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj, în colaborare cu partenerii ei, Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară (CMSC) și Asociația Centrul Român de Politici Europene (CRPE), finanțat de către Romanian-American Foundation (RAF). Aceștia au inițiat în 2017 și susțin până în prezent rețeaua CoopNet, un grup informal al cooperativelor agricole de dimensiuni mici și mijlocii din România, active economic și disponibile să se implice în activități de învățare.

Programul CoopNet 3.0 vine ca rezultat al eforturilor pe care Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj le-a depus încă din 2012, alături de Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară (CMSC) și Asociația Centrul Român de Politici Europene (CRPE), pentru a crește și a consolida sectorul cooperativelor agricole din România.