Model de intervenție în comunitate pentru dezvoltarea de structuri asociative în agricultură

Model de intervenție în comunitate pentru dezvoltarea de structuri asociative în agricultură

Acest manual descrie cei 7 pași de urmat pentru înființarea unei cooperative. Aceștia se întind pe durata a 3 ani, iar ordinea cronologică este: analiza resurselor locale, contactarea actorilor relevanți, traininguri și workshopuri, înființarea cooperativei agricole, asistență în management și marketing, maturizarea inițiativei și stabilizarea proceselor de management. Procesul complex de dezvoltare a sectorului asociativ agricol implică respectarea pașilor acestui model, subliniind importanța etapelor inițiale de analiză și gestionare a grupului de inițiativă.

Manualul reflectă experiențele experților implicați în proiecte destinate înființării și dezvoltării unor cooperative agricole, cu finanțare publică și privată, pe parcursul a aproape 10 ani. Pașii au fost mai întâi testați în 2012-2013, iar mai apoi revizuiți și îmbunătățiți în 2021, pe baza rezultatelor obținute între timp.

Material dezvoltat în 2021.

 

Descarcă materialul complet

Hai să discutăm!

Contactează-ne!

Pentru orice întrebare, nu ezita să ne contactezi!

salut@coopnet.ro

0746 176 806

Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru de informare și resurse!

Această platformă face parte din proiectul „CoopNet 3.0 – Creștem capacitatea cooperativelor micilor fermieri”, un proiect implementat în perioada mai 2023 – decembrie 2025 de către Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj, în colaborare cu partenerii ei, Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară (CMSC) și Asociația Centrul Român de Politici Europene (CRPE), finanțat de către Romanian-American Foundation (RAF). Aceștia au inițiat în 2017 și susțin până în prezent rețeaua CoopNet, un grup informal al cooperativelor agricole de dimensiuni mici și mijlocii din România, active economic și disponibile să se implice în activități de învățare.

Programul CoopNet 3.0 vine ca rezultat al eforturilor pe care Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj le-a depus încă din 2012, alături de Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară (CMSC) și Asociația Centrul Român de Politici Europene (CRPE), pentru a crește și a consolida sectorul cooperativelor agricole din România.