Cooperativele agricole din România în 2024: evoluție și perspective

Cooperativele agricole din România în 2024: evoluție și perspective

Această resursă este compusă din două publicații:

  • un raport de cercetare care analizează datele oficiale despre cooperativele agricole din România;
  • un sondaj de opinie realizat în rândul cooperativelor agricole înființate după 2020.

Rapoartele evidențiază atractivitatea crescută a cooperativelor agricole, influențată de consolidarea exploatațiilor agricole, schimbările legislative și facilitățile fiscale post-2018, fondurile europene, pandemia și contextul geopolitic. Totuși, multe cooperative rămân doar „pe hârtie” și sunt fragile financiar, având nevoie de politici publice pentru sustenabilitate financiară, creșterea numărului de membri, integrarea pe verticală și diversificarea funcțiilor.

Materiale dezvoltate în 2023 (raport) și 2024 (sondaj).

 

Raport de cercetare privind situația cooperativelor agricole din România

Descarcă materialul complet

 

Sondaj de opinie privind provocările și perspectivele în dezvoltarea cooperativelor agricole tinere din România

Descarcă materialul complet

 

 

Hai să discutăm!

Contactează-ne!

Pentru orice întrebare, nu ezita să ne contactezi!

salut@coopnet.ro

0746 176 806

Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru de informare și resurse!

Această platformă face parte din proiectul „CoopNet 3.0 – Creștem capacitatea cooperativelor micilor fermieri”, un proiect implementat în perioada mai 2023 – decembrie 2025 de către Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj, în colaborare cu partenerii ei, Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară (CMSC) și Asociația Centrul Român de Politici Europene (CRPE), finanțat de către Romanian-American Foundation (RAF). Aceștia au inițiat în 2017 și susțin până în prezent rețeaua CoopNet, un grup informal al cooperativelor agricole de dimensiuni mici și mijlocii din România, active economic și disponibile să se implice în activități de învățare.

Programul CoopNet 3.0 vine ca rezultat al eforturilor pe care Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj le-a depus încă din 2012, alături de Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară (CMSC) și Asociația Centrul Român de Politici Europene (CRPE), pentru a crește și a consolida sectorul cooperativelor agricole din România.